Alleen reizen om jezelf te ontdekken deel 4 – The Monkey Mind

Herinneringen aan een mooie reis

Het is eind 2021 en ik ben mij bewust soms last te hebben van ‘The Monkey Mind’. De Monkey Mind als symbool van onze drukke Westerse geest die van de ene naar de andere gedachte schiet. Herken je dat? Dat je soms in je hoofd gaat zitten?

Ik heb dierbare herinneringen aan de reis die ik heb gemaakt, die mij innerlijk zo ontzettend veel heeft gebracht! In alle opzichten heb ik geleerd meer te vertrouwen op mijn gevoel in plaats van het almaar ratelende verstand. Hieronder een waargebeurd verhaal en korte terugblik.

De aap bij de ‘Tiger Cave Temple’ in Krabi

Ik zit op een bankje bij de Tiger Cave Temple in Krabi. Naast mij heeft een aapje, voor dat ik er erg in had, mijn kokosnoot van mij weggekaapt en de inhoud ervan opgepeuzeld. Het lijkt alsof hij er niet veel over na heeft gedacht: hij volgt gewoon zijn instinct: ik heb zin in een kokosnoot! De aap lijkt zich niet echt druk te maken wat ik daar van vindt: hij doet gewoon.

The Monkey Mind

Wij als mens hebben de neiging om veel na te denken. Ook ik kan daar erg goed in zijn: denken, denken, denken… Wat zou er gebeuren als ik dit? Wat zou er gebeuren als ik dat? Als we niet uitkijken, dan ratelt ons verstand de hele dag door. Zo’n 2500 jaar geleden, vergeleek Boeddha onze hersenpan al met: ‘The Monkey mind’: onze gedachten kunnen heen en weer springen als apen die spelen in het bos.

Gelukkig ben ik mij er al wat bewuster van geworden, maar het valt niet mee om het alsmaar ratelende verstand tot rust te brengen. Tijdens een bezoek aan een klooster in Bangkok, werd mij duidelijk dat ze daar in het Oosten toch wat minder denken dan hier.

De monnik

De monnik die ik heb ontmoet tijdens een meditatiesessie in Bangkok, legde uit dat vooral dat wij uit het Westen altijd zo veel denken! ‘The monkey mind’, noemt hij het. Je kunt onze geest vergelijken met een hysterische drukke aap. Onze geest vertelt ons van alles en nog wat, heeft overal oordelen over en commentaar op en vraagt enorm veel aandacht. Voor mijzelf gesproken, kan ik, helaas, niet ontkennen, dat hij gelijk heeft in deze samenvatting over ons (Westerse) denken. We moeten vaak ook van alles: ons brein bedenkt dit eigenlijk. Maar van alleen maar moeten wordt je niet beter van (lees ook het bericht: ‘Moeten maakt gek’). Al is het gelukkig bij mij al wel een stuk minder geworden door enige oefening. Blijkbaar is de één er ook gevoeliger voor dan de ander.

Meditatie en mindfullness

Het beoefenen van bewuste aandacht (mindfullness) en meditatie kan meer rust en orde aanbrengen in het hoofd. En leiden tot een wat rustigere monkey mind. Door bewuster te zijn en in het NU te zijn, wordt je alsmaar ratelende verstand langzaam aan rustiger. Het heeft bijvoorbeeld niet veel zin om te ver over de toekomst na te gaan denken. Door mindfull te zijn en in het NU te zijn, wordt je vanzelf wat rustiger. Ben je bijvoorbeeld aan het eten: wees je dan erg bewust van elke hap die je neemt en proef bewust welke smaken er naar voren komen. Door daar je aandacht op te richten, gaat je aandacht vanzelf weg van je alsmaar ratelende verstand: ‘The Monkey mind’!