Alleen reizen om jezelf te ontdekken – luisteren naar jezelf en stappen zetten

Luisteren naar jezelf

Het is al weer een tijd geleden dat ik op een echt verre reis ben gegaan, maar nu, begin 2023 heb ik toch de stoute schoenen weer aangetrokken. In het verleden was dit wel anders, toen ik bijna in een burn-out cq depressie terecht ben gekomen: ik was aan het overleven!

Hieronder een kort stukje uit het boek ‘Alleen op reis’ waar ik schrijf over dat ik te veel eisen aan mijzelf stelde:
“Ikzelf heb dit ondervonden, door in het verleden, maar ook soms nu nog, te hoge eisen aan mijzelf te (willen) stellen. Het daarbij willen voldoen aan eisen van anderen. Aardig gevonden willen worden en het willen blijven meedraaien in het ‘systeem’, ten koste van mezelf. Door die hoge eisen (aan mijzelf), in combinatie met dat ik (overal aan) wilde voldoen, werkte ik jarenlang, te veel, te lang en te hard. Daarbij deed ik soms tevens dingen die tegen mijn gevoel in gingen. Ik was mijzelf niet meer. Langzamerhand kwam ik erachter dat ik iets aan het negeren was, dat steeds harder begon te roepen in mijzelf: mijn gevoel! Of is het mijn ziel?”

“Door het langere tijd negeren van je werkelijke gevoelens, loop je het risico op een burn-out, een ziekte of nog erger. In 2005 viel tijdens mijn coming out het eerste kwartje. Vervolgens viel begin 2011 voor mij het tweede kwartje dat het zo niet langer kon, omdat ik wéér bijna was omgevallen, na de zoveelste teleurstelling in mijn werkzame leven. 

De eerste stap was toen gezet op de weg van mijn verdere ontwikkeling, de weg naar wat ik werkelijk verlang en belangrijk vind. De reis terug naar mijzelf was begonnen!”

Van overleven naar Go with the flow

Velen die ik ben tegenkomen op mijn spirituele zoektocht geven aan: de antwoorden zitten in jezelf! Je hoeft daarvoor alleen maar naar binnen te keren en te ‘luisteren’ naar jezelf: wat voel je in je lichaam? Wat voelt goed? Is er misschien iemand die je wat wil vertellen? Mogelijk krijg je zelfs beelden binnen… ‘

Maar dit klinkt allemaal makkelijker dan het in de praktijk is. Vooral als je, vaak ongemerkt, al een tijdje in de overlevingsmodus zit. Je gaat gewoon door. Je zet jezelf iedere keer weer tegen dingen op: je wilt niet toegeven dat je eigenlijk wat anders wilt en moe bent. Bijvoorbeeld om meer ruimte voor jezelf of een adempauze te nemen: letterlijk even tijd nemen om op adem te komen. Ruimte om te ademen: ademen als één van de eerste levensbehoeften.

Ik herinner mij dat ik in het verleden mij al een hele tijd niet goed voelde. Ik had weinig energie, maar ging gewoon door. Omdat het moest. Omdat er zulke drukke schema’s waren. Ik had een bomvolle werkagenda met allerlei afspraken, veel onderweg en ook nog allerlei rapporten te schrijven. Daarnaast had ik als ontspanning mijn grote hobby de muziek: gitaar spelen in zelfs meerdere formaties. Maar die hobby begon van ontspanning, een verplichting en inspanning te worden. De agenda was volledig volgepland en ik raakte mij zelf steeds meer kwijt zonder dat ik het doorhad. Weken, maanden en zelfs jaren ben ik zo bezig geweest. Ik vergde het uiterste van mijzelf. Tot ik mij zelf al een tijd niet lekker voelde en allerlei vage klachten opdoken, terwijl ik nog maar 25 jaar was. Ik had vaak hoofdpijn, was moe en op een gegeven moment kreeg ik zelfs hoofdpijnaanvallen na optredens. Mijn omgeving probeerde ik het niet te laten merken, want ik ben toch zo sterk? Ik vergde het uiterste van mijn lichaam en ging maar door. 

Luisteren naar signalen van je lichaam

Jaren geleden was ik dan ook vaker een paar dagen ziek en op een gegeven moment kwam ik na het zoveelste huisartsbezoek zelfs bij de longarts terecht. Die man maakte mij voor het eerst bewust waar ik mee bezig was en dat er iets moest veranderen. Ik moest allerlei testen doen zoals fietsen op een speciale fiets, er werd een bloedproef gedaan en er werd ook een hartfilmpje gemaakt. Ondertussen ging ik, logischerwijs, ongemerkt nog meer in mijn hoofd zitten en begon mij zorgen te maken over mijn gezondheid. ‘Als ik maar niet dit heb, als ik maar niet dat heb…’

Maar gelukkig nam de longarts daarin wat zorgen weg. Ik zie hem nog zo voor me zitten aan zijn spreektafel. Hij kijkt mij aan met een indringend gezicht en zegt: ‘Je bent gestresst en je hebt het hyperventilatiesyndroom. Maar feitelijk ben je kerngezond. Je moet je alleen niet meer zo druk maken over van alles! Ik wil je nooit meer zien!’. 

Start van mijn zoektocht naar antwoorden

Achteraf was het gesprek met de longarts een cruciaal gesprek: want indirect stelde hij de volgende vragen aan mij: ‘Wat wil je eigenlijk met je leven? Wil je je steeds zo druk gaan maken over van alles en nog wat? Waarom pas je je steeds aan om anderen te pleasen? Wil je je gezondheid op het spel zetten door een leven te leiden dat niet bij je past?’

Mijn zoektocht naar een leven dat echt bij mij past was begonnen…

Tijdens het interview voor het televisieprogramma ‘Mijn spirituele zoektocht‘ heb ik over mijn reis en spirituele zoektocht verteld. Dat de reis eigenlijk ‘de slagroom op de taart’ is van deze spirituele zoektocht. Dat ik nu weer durf te vertrouwen op mijzelf en durf mee te gaan met de flow van het leven.

In het interview ga ik wat dieper in op het loslaten van controle. Dat je mag luisteren naar je gevoel in plaats van ons almaar ratelende verstand.

interview ‘Mijn Spirituele zoektocht’

Reizen om jezelf terug te vinden

Over de reis en de spirituele zoektocht die ik gemaakt heb en wat dat met mij heeft gedaan, wil ik graag mijn ervaringen delen. Inspireren om die stappen te zetten om te ontdekken dat er een leven is dat bij je past! Lees er meer over in mijn eerste boek ‘Alleen op reis – van mijn hoofd naar mijn hart‘. Want er heeft het nodige gespeeld voordat ik het aandurfde om alleen te gaan reizen. Mijn ervaring is dat reizen daar in mijn geval in belangrijke mate aan heeft bijgedragen. Maar zoals ik in het eerste boek beschrijf is het belangrijk, om jezelf echt te vinden, dat je vooral ook in jezelf moet durven te ‘reizen’. Want uiteindelijk neem je jezelf overal mee naartoe. In jezelf zitten de antwoorden….

Stappen zetten

Ondertussen ben ik nu dus weer op reis, om alles van een afstandje te kunnen bekijken en verdere stappen te zetten op mijn innerlijke reis en het tweede boek af te kunnen schrijven, over het diepere proces achter zelfontwikkeling.

Voel je dat je wilt reageren? 

Ik hoor graag jouw ervaringen! Herken jij hier dingen in? Mail mij erover op info@christiannijhof.nl en ik zal altijd reageren!

Wordt vervolgd.

Storytelling as a way of life

Kijk voor meer info op de facebookpagina https://www.facebook.com/vanmijnhoofdnaarmijnhart/ en op: www.christiannijhof.nl