Een ontdekkingstocht naar wie wij zijn

Stof tot nadenken op de avondmarkt – wie zijn wij?

Begin 2023 was ik in Thailand en herinner mij een gesprek op de avondmarkt in Hua Hin, waar ik sprak met Claus, een wijze man die al veel had meegemaakt in zijn leven.

De man vraagt of hij plaats mag nemen aan dezelfde tafel en ik zeg dat dat geen enkel probleem is. Een gesprek volgt met de 60-jarige Claus uit Duitsland: een voormalig duikinstructeur en momenteel ook freelance ondernemer. Al gauw praten we over de wereldse problemen en dat het belangrijk is dat je je eigen plan trekt in deze rare wereld. Hij benoemt dat Russen en Oekrainers heel aardig zijn en massaal op vakantie zijn in Thailand en het liefst ook gewoon een biertje met elkaar drinken in plaats van de strijd op te zoeken. We hebben het erover dat eigenlijk iedere keer hetzelfde spel wordt gespeeld: het draait alleen om geld en macht en de burger is het slachtoffer.

Zo vreedzaam als het hier is, kun je het niet beter treffen lijkt het erop…

Claus blijft langer in Thailand en legt uit waarom. Ineens besluit ik om mijn afspraken in Nederland te verzetten, zodat ik langer kan blijven. Ik vertel hem dat ik graag een speciale grot wil bezoeken: de ‘Praya Nakhon Cave’: in de grot staat een tempel.

Een heel gesprek volgt over de zoektocht naar jezelf, tegenstellingen in de wereld, tempels en geloof…

Eén opmerking van Claus blijft vooral hangen: ‘The temple is in yourself’.

Ook omdat ik hem aangaf dat ik inzie dat het Boeddhisme ook bijna een soort van religie is geworden, waarbij men weer het gevoel heeft dat men zaken kan afkopen (lijden) door geld te geven.

Dit inzicht viel mij vooral binnen bij de Big Buddha, waar overal geld gevraagd werd en je als het ware in een permanente ‘collecte’ terecht komt. Claus vat het zeer gevat samen:

‘Houdt jij ze dom, dan houd ik ze arm’, sprak de koning tot de paus…

Praya Nakhon Cave

Niet veel later beland ik op een prachtige locatie in Thailand, waar ik intuïtief naar toe getrokken werd: de Praya Nakhon Cave. Toen ik daar was ervaarde ik een gevoel alsof ik volledig één was met mijn omgeving en volledig in het moment. Wie mijn eerdere boek gelezen heeft, weet dat ik eerst angst had om de grot in te gaan… Tijdens de nieuwe reis werd ik juist naar grotten geleid om deze te bezoeken…

Zeer bijzonder was dat er weer allerlei inzichten volgden. Inzichten die ik nog verder zal uitwerken in mijn twee boeken die ik nu aan het schrijven ben.

Tijdens mijn reizen merkte ik dat ik onbewust nog steeds op zoek was naar wie ik werkelijk ben: wie ben ik en wie zijn we werkelijk? Ook al voelde en ervaarde ik steeds meer hoe het werkelijk zit: we zijn een spiritueel wezen in een menselijk lichaam…

Waar ik tijdens een recent radio interview over gesproken heb, is de concept werktitel van mijn tweede boek: ‘De kracht van het Licht’. Wellicht dat onderstaande afbeelding al een verklaring geeft, dat licht veel kracht heeft…

Paradise of the Soul

En een paar weken later tijdens de reis, op het strand, schrijf ik de volgende tekst waarvan ik recentelijk muziek bij heb gemaakt:

Sometimes, when we are lost

We are searching for purpose

Searching for purpose in life

We want peace of mind

We want to be happy

To reach a state of no-worrieness

We just want to feel comfortable

Feel comfortable with ourselves

We want to live a good life

Free of worries

We are searching for joy, bliss and taken care of

We also want to explore the world

Not only the outer, but also the inner world

We are looking for the hidden treasure.

The hidden treasure that’s covered with dust, in the deepest, darkest parts of our selves

And during our search, on a certain moment

We realize, that everything is already good

We find out that the dark can not exist without the light, and vice versa

When we are able to find the light in ourselves, we realize that We are Paradise

WE are the Paradise of the Soul!

Kijk voor meer info op de facebookpagina https://www.facebook.com/vanmijnhoofdnaarmijnhart/ en op: www.christiannijhof.com